• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Ali Erkan Kavaklı
aekavakli@hotmail.com
EĞİTİMDE REFORM BEKLEYEN SORUNLAR VE KARMA EĞİTİM
16/06/2011

 Ak Parti 3. defa seçimden zaferle çıktı ve fevkalade büyük bir başarıya imza attı.  Seçmenin Ak Parti’den çözümünü beklediği fakat bir türlü adım atılamayan bir dizi sorun var. Eğitimdeki sorunlar sivil iradenin iradesini bekliyor.

Eğitim alanındaki en önemli sorunlar 28 Şubat sürecinin mirası. Ak Parti, “derin devlet” maskeli derin çete ile iktidar olduğu günden bu yana yaman bir kavga verdi. Çok şükür bu kavga, Ergenekoncuların Silivri’de mahkeme önüne çıkmaları sonucunu sağladı. 2005’te astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’i yargılayamayan sivil irade, bugün darbeci generallerden hesap soruyor. Kavga henüz kesin olarak sonuçlanmadı ama kavganın galibi sivil irade ve demokrasi taraftarları.

Sivil eğitimciler ve Ak Parti’ye oy veren vatandaş aşağıdaki problemlerin öncelikle çözülmünü bekliyor:

1.       Yüz yılın pedagojik yanlışı “karma eğitime” son verilmeli.2.       Kalkınmış hiçbir ülkede olmayan kesintisiz eğitim bitmeli.3.       Demokratik eğitim ve özellikle askerî okullardaki eğitim demokratikleşmeli.4.       Kur’an kurslarına gitmek için konulan 12 yaş sınırı kalkmalı.5.       Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, Almanya’da olduğu gibi, ilkokul 1. sınıftan lise sona kadar en az iki saat olmalı ve değerler eğitimine önem verilmeli. 

İktidarı bekleyen en önemli gündem maddesi sivil anayasa. Meclis, mutlaka sivil bir anayasa yapmalı. Bunun için Meclis’teki partiler aralarında anlaşma sağlamalı.

Eğitimdeki problemlerin çözümü Anayasa konusu kadar zor değil. Ak Parti, Meclis’te kanun çıkarma gücünü sahip. Kaldı ki eğitim alanındaki problemlerin bazılarının çözümü için yönetmelik değiştirmek bile yeterli.

Mesela yüz yılın pedagojik yanlışı karma eğitim konusu.  Özel okullar ve dersanelere karma eğitim mecburiyeti 2000 yılında Metin Bostancıoğlu döneminden yönetmelik değişikliği ile getirildi. Bu yönetmelik iptal edilse özel okul ve dersaneldeki karma eğitim mecburiyeti biter.

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, eğitimin karma olmasını ön görür. Bu kanunun acilen değiştirilmeli. Karma eğitim, Avrupa ve Amerika’da sorgulandı. Kız ve erkeklere verdiği zararlar ortaya kondu. Almanya devlet okullarındaki karma eğitim mecburiyetini kaldırdı. Özel okullarda zaten karma eğitim mecburiyeti yoktu. 

Karma eğitimin mecburi olmaktan çıkarılması, yıllardır sürdürülen “haydi kızlar okula” kampanyasından daha fazla kız çocuğunun okula gitmesini sağlayacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Almanya’da eğitim, yerel hükümetlere bırakılmış. Eyaletlerde sosyal demokrat, Hıristiyan demokrat, Yeşiller,  hürriyetçi demokrat partilere ait hükümetler ve bu partilere mensup “eğitim ve kültür” bakanları var. Hepsi de karma eğitimin “pedagojik bir ham ölü”(1), “yüz yılın pedagojik yanlışı” (2) olduğundan eminler.  90’lı yıllarda karma eğitim sorgulandı; kız ve erkeklere verdiği zararlar tespit edildi, gerekli önlemler alındı. 

Bayern Kültür Bakanlığı’nın isteği üzerine karma eğitim üzerine araştırmalar yapan ve “Schule im Patriarrchat- Schulung fürs Patriarchat” isimli bir kitap yazan Doç. Dr. Ilse Brehmer, karma eğitimin yanlışlarını uzun uzun anlattıktan sonra şu çözüm önerilerinde bulunur:

1.Tekrar tekrar yapılan araştırmalar gösteriyor ki radikal çözüm kız okullarının çoğaltılmasıdır.2. Stratejik olarak mevcut kız okulları korunmalı, geleneklere sahip kız okullarına mutlaka sahip çıkılmalı.3. Kız okulu açmak isteyen sivil inisiyatif engellenmemeli. (s.101)

Karma eğitim tartışmalarından sonra Almanya’da karma eğitim mecburiyetine son verildi. Devlet okullarında isteyen veliye çocuğunu ayrı okula gönderme şansı verildi.

Karma eğitim yapan okullarda fizik, matematik, kimya, bilgisayar, el işi, spor gibi derslerin ayrı yapılması için okullara talimat gönderildi. Çünkü yapılan araştırmalar yukarıda sayılan derslerde kızların erkeklerle yarışamadığını gösterdi. Dil, tarih, coğrafya, sosyoloji, felsefe, biyoloji gibi sosyal derslerde de erkeklerin kızlarla yarışamadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla bu derslerin ayrı yapılması, kız ve erkeklerin başarısını artırıyor.

Karma eğitimin cinsel tacizlere zemin hazırladığı yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. (3)

Eğitimciler olarak yeni milli eğitim bakanından önemli ve sivil adımlar atmasını bekliyoruz. 

Kaynaklar:

1. Schul-Report, Eylül 1997, Bayern Kültür Bakanlığı dergisi.2. Prof. Thomas Schaefer, Schule Aktuel, Eylül 1997, Salvatorstr. 2. 80333 München3. Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim, s.180, Nesil yayınları, İstanbul 2001 (Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyenler 0212 444 2 4 14’ten kitabı temin edebilirler. Kitabı özellikle eğitimcilere ve okullarda kızı olan ailelere tavsiye ederim.)  


2143 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DİRİLİŞ NESLİ YETİŞTİRME GAYRETİ - 01/01/2016
Ak Parti iktidarı ülkede siyasi istikrarı sağladı, ülkemiz 13 yılda beş-altı kat zenginleşti. İnsanımızın servet peşinde olanı da var şöhret derdinde olanı da. Eğitim gönüllüsü bir kesim de var ki “diriliş nesli” yetiştirme sevdasında.
NESİLLERİ YOĞURMA SANATI ÖĞRETMENLİK - 28/11/2015
Öğretmenlik idealist nesiller yetiştirme sanatı. Gönüllere girme, zekâ geliştirme, yetenek keşfetme tutkusu olanlar için ideal meslek.
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER - 09/06/2014
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK - 26/05/2014
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK
KUTLU KARAR - 25/04/2014
KUTLU KARAR
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ - 27/02/2014
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER - 02/02/2014
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ - 25/01/2014
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ - 12/01/2014
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ
 Devamı
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam173
Toplam Ziyaret344369