• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Ali Erkan Kavaklı
aekavakli@hotmail.com
RUHSAL ZEKÂ VE HZ. MEVLÂNÂ
15/12/2011
                     Kâtip Çelebi, insanın ruh, kalp, beden ve zihinden meydana geldiğini söyler ve okuması, öğrenebilmesi, düşünebilmesi, hayal kurabilmesi sayesinde diğer varlıklardan üstün hâle gelebileceğini ifade eder.            Ruhsal zekâyı beslemek ve geliştirmek ancak kuvvetli bir Allah inancıyla mümkündür. İnsan ruhunun Rabb’ini bilmeye, onu hakkıyla tanımaya, sevmeye ve ona bağlanmaya ihtiyacı var.            Ruhsal zekânın gelişmesi için önce kuvvetli bir Allah inancına sahip olmalıyız, nefsimizi terbiye etmeli ve mana ayağını yakalamalıyız. Nefis terbiye edilmezse, ruhsal zekâ geliştirilemez ve insan manevî olgunluğu eremez.   Hz. Mevlânâ, ham insanı “kâmil insan”, bir başka ifadeyle “olgun insan” yapmak ister, bu maksatla da duyguların eğitimine büyük önem atfeder. Duygularını Müslüman etmeyen insanın kâmil insan olma şansı yoktur. Kâmil insan olmak isteyen elbette ilim sahibi olacaktır. Hz. Mevlânâ’nın eserlerini okuyanlar, onun Kur’an ve hadis deryasının âlimi olduğunu hemen fark eder. Cahil insanın kâmil olma şansı çok azdır.  Hz. Mevlânâ, Mesnevî’nin ilk 18 beytinde sembolik bir dille insanın serüvenini anlatır ve şiirin sonunda ham insanın anlayışsızlığına vurgu yapar:“Olgunun hâlinden anlar mı ham?Sözü kısa kesmek lazım vesselam!”(1)

Dünya sevgisi aldatıcıdır. Nefis, şeytan, öfke ve şehvet, insanı aldatır ve Allah yolundan çevirir. Allah’ı Rab edinmeyenler, nefislerini putlaştırırlar. Nefis putu, başka putlar doğurur. Okuyalım:

“ Putların anası ve kaynağı nefsinizdir çünkü nefis ejderhadır. Nefsin her nefeste bir hilesi vardır ki o hilelerin her biri yüzünden yüzlerce Firavun ve yüzlerce askeri denizde boğulmuştur.”(2)                  “Öfke ve şehvet gibi hâller, insanı şaşı yapar ve ruhun istikametini değiştirir. Garaz gelince yani insan garazla bakınca hüner gizlenir. Gönülden kalkan yüzlerce perde, göz önüne gerilir. Rıza ile bakan göz, hiçbir ayıp görmez. Garazla bakan göz bütün kötülükleri meydan çıkarır.”(3)                “Heva ve heves taze bulundukça iman taze değildir zira heva, Allah’a ulaşma kapısının kilididir.” (4)

                Nefis, dünya zevklerinden el çekerek, yani riyazetle nefis terbiye edilmelidir. Nefsini terbiye etmek isteyen insan, nefsini az beslemeli, Allah’ı çok anmalı, vaktini ilim ve ibadetle geçirmelidir.

                Mevlânâ nefsi, her canlıyı parçalayarak beslenen aslana benzetir. İnsan bedeninde nefis ile ruhun savaşı vardır. Nefis iyi beslenirse ruh zayıflar. Riyazetle nefis zayıflatılır; ibadet, zikir ve dualarla ruh beslenirse nefis güç kaybeder.

                Nefis terbiyesinde en önemli metot riyazet ve ölümü çok düşünmektir. Sevgili Peygamberimiz (sav), şöyle buyurur:

Lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü çok hatırlayınız.”

İnsan ruhu, Rabb”imizle bağlantılıdır. Ruhî eğitim, vicdanı besler. Ruhî eğitimden şunlar anlaşılmalı:

1.       İmanı güçlendirici okuma ve tefekkür.

2.       Dini bilgiler öğrenme.

3.       Düzenli ibadet ve dualar.

4.       Kur’an okumak ve tefekkür.

5.       Cami ve ibadet yerlerini ziyaret.

Vücudumuzu beslediğimiz gibi ruhumuzu ve ruhsal zekâmızı da beslemek zorundayız.

Ruhu örseleyici hareketlerden kaçınmalı. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1.       Yalan söylemek, başkalarını aldatmak ve başkasına zarar vermek

2.       İçki, kumar, uyuşturucu, sigara gibi zararlı alışkanlıklar

3.       Büyük ve küçük günahlar…

Bediüzzaman, namazın faziletlerini anlatırken şöyle der:Namazda kalbin, ruhun ve aklın büyük bir rahatı var hem cisme de ağır bir yük değildir.Stephen Covey, Stephen Covey, 8. Alışkanlık Bütünlüğe Doğru isimli kitabında dört çeşit zekâdan söz ediyor: 1. Ruhsal zekâ  2. Duygusal zekâ 3. Zihinsel zekâ  4. Bedensel zekâ. Covey’e göre en önemli zekâ türü ruhsal zekâdır. Hayatta başarılı ve mutlu olmak için insanın dört çeşit zekâsını geliştirmeli ve bir bütün olarak kendini hayata hazırlamalı.Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda zihinsel zekâ ağırlıklı bir eğitim veriyor. Olgun insan yetiştirmek için ruhsal, duygusal ve bedensel zekâ eğitimini, zihinsel eğitim kadar önemsenmeli. Hz. Mevlâna gibi ruh ikliminin sultanlarından ve onların eserlerinden faydalanılmalı. En azında Mevlânâ haftasında Türkçe ve Edebiyat derslerinde bir hafta Mesnevî okutulmalıdır. 

1.       Menevî, Hz. Mevlânâ, Tercüme Tahirü’l-Mevlevî, s.9, Kırkambar Kitaplığı, İstanbul 2011.

2.       Age, s.63. 3. Age, s.33.  4. Age, s.86

Teşekkür ve Davet: Pendik Belediyesi, Pendik’in çeşitli semtlerine fevkalade zengin kütüphaneler açmış, kütüphanelerde okur-yazar buluşması programı düzenliyor ve özellikle öğrencilere yönelik eğitim etkinlikleri programlıyor. Geçen hafta Güllübağ Kütüphanesindeydim. 17 Aralık Cumartesi günü saat 14’te Kemal Tahir Kütüphanesinde olacağım. Kitapseverler ve özellikle öğrenciler davetlidir. 


2145 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DİRİLİŞ NESLİ YETİŞTİRME GAYRETİ - 01/01/2016
Ak Parti iktidarı ülkede siyasi istikrarı sağladı, ülkemiz 13 yılda beş-altı kat zenginleşti. İnsanımızın servet peşinde olanı da var şöhret derdinde olanı da. Eğitim gönüllüsü bir kesim de var ki “diriliş nesli” yetiştirme sevdasında.
NESİLLERİ YOĞURMA SANATI ÖĞRETMENLİK - 28/11/2015
Öğretmenlik idealist nesiller yetiştirme sanatı. Gönüllere girme, zekâ geliştirme, yetenek keşfetme tutkusu olanlar için ideal meslek.
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER - 09/06/2014
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK - 26/05/2014
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK
KUTLU KARAR - 25/04/2014
KUTLU KARAR
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ - 27/02/2014
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER - 02/02/2014
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ - 25/01/2014
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ - 12/01/2014
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ
 Devamı
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam179
Toplam Ziyaret344375