• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Ali Erkan Kavaklı
aekavakli@hotmail.com
SINAV KAZANDIRAN ADIMLAR
08/06/2012

                   

            Sınavlar, oldum olası severim. Çalıştığımızı, bilgili ve becerikli olduğumuzu herkese ispatlamaya yarar. Köyümüzde okul 5 sene idi. Yatılı sınavları kazanmasaydım okuyamazdım, öğretmen ve yazar olamazdım. Öğretmenlik yaparken sınav kazanarak yurt dışına gittim, dil öğrendim, yurt dışı tecrübesi ufkumu açtı.

Hazır olduğunuz takdirde sınavlar, kapınızın önüne gelen şans arabasıdır, biner hedefinize gidersiniz.

Sınavlardan önce ister istemez heyecan duyarız. İyi yönetebilirsek heyecan, sınavı ciddiye almamızı sağlar ve elimizden gelenin en iyisini yapmamıza yol açar.

Sınavlarda elimizden gelenin en iyisini yapmak için şu prensiplere uymalı:

1. Daha önce girdiğimiz en sınavı hatırlamalı. Sınavdan önce hayalimiz devreye girer ve daha önce girdiğimiz sınavları hatırlarız. Eğer zihin yönetimini bilirsek daha önce girdiğimiz en iyi sınavı hatırlarız. O sınava nasıl başlamışsak öyle başlar, onu nasıl sürdürmüşsek öyle sürdürür, onu nasıl bitirmişsek öyle bitiririz. İyi şeyleri hatırlamak, bize moral verir.

Eğer zihin yönetim stratejilerini bilmiyorsak daha önce girdiğimiz en kötü sınavı hatırlarız. O zaman ailemize ve yakınlarımıza nasıl mahcup olduğumuzu hatırlarız, yine mahcup olma zamanı geldi, diyerek moralimizi bozarız. Moral bozukluğu zihnimizin çalışmasını olumsuz etkiler.

Beyin başarıyı ödüllendirir. Moralinizi düzeltmesini bilirseniz beyin sizi ödüllendirir, kendinize moral veremezseniz de beyniniz verimli çalışmaz.

Amerika’da bir albay, Antony Robins’ten askerlerine isabetli atış konusunda bir motivasyon semineri vermesini ister. Robins, atış bilgisi olmadığı için askerler arasından en iyi atış yapan 10 askeri seçer. Hedefi karşılarına koyar ve ateş etmelerini ister. Askerlerin bazıları 8, bazıları 9’dan vurur. Atış devam eder. Atışlar gittikçe daha isabetli olmaya başlar. Nihayet askerlerden biri 12’den vurur.

Robins heyecanla:

-Dur, der. Şimdi bize 12’yi nasıl vurduğunu anlat.

Asker nasıl nişan aldığını, ne düşündüğünü, hedefi nasıl hayal ettiğini, tetiğe nasıl dokunduğunu anlatır. Robins, bu bilgiyi tekrarlatır ve askerlerin zihnine kazır.

Sonra en iyi atışı düşünerek atış yapmalarını ister.

Askerlerin hepsi 12’yi vurur hâle gelir. Kendi başarılı atışlarını tekrarlamışlardır. Öteki askerleri çağırır. 10 askerden, onlara 12’yi vurdukları atışı anlatmalarını ister. Askerin % 80’i 12’yi vurur hâle gelir.

Albay şaşırır, o zamana kadar askerin % 50’sinin bile 12’yi vuramadığını söyler ve Robins’i tebrik eder.

Sınava girecek öğrenci, daha önce girdiği ve en başarılı olduğu sınavı hatırlamalı ve o sınavdaki başarısını tekrarlamalı.

2. Sınavlara iyi hazırlanmalı. SBS’de öğrencinin karşısına 100 soru gelecek. Sınavdan önceki günlerde, öğrenci birkaç defa da olsa günde 200 ve üzerinde soru çözerse sınav günü iş kolaylaşır. Maçta 90 dakika koşacak olan sporcu, 180 dakikalık antrenman yaparsa maçta nefes zorluğu çekmez.

3. Sınav günü hafif duş almalı. Beyin çalışma sırasında oksijen ve şeker yakar. Duş almak, deri gözeneklerini açar ve vücudun oksijen almasını sağlar.

4. Sınav günü hafif kahvaltı yapmalı. Kahvaltıda doğal tatlılardan yemeli. Bal, pekmez, üzüm, incir, çilek, kavun, karpuz, muz, elma gibi şeker içeren gıdalar almalı.

5. Sınav günü heyecanı yükseltecek gereksiz davranışlardan kaçmalı. Sınav yerine önceden gitmeli ve nerede sınava gireceğimizi görmeliyiz.

6. Sınav günü, yeterli uyumalı. Vücut ve zihin yeterince dinlendirilmeli.

7. Akşamdan heyecanlı film seyretmemeli. Bizi aşırı heyecanlandıracak tartışmalardan, çekişmelerden kaçınmalı.

8. Zihni faydalı bilgilerle meşgul etmeli. Son gün ders çalışmayabiliriz. Vakti verimli geçirebilmeli, kendimizi faydalı işlerle meşgul etmeliyiz. Hiçbir şey yapmaz sürekli sınavı düşünürsek heyecanımız artar, sınav heyecanı yönetilemez bir hâl alır. En iyisi önemli bilgileri tekrarlayarak, kendimizi meşgul etmeliyiz.

9. Bol bol dua etmeli. Neticeleri yaratan Allah’tır. Başarıyı bize o nasip eder. Sebeplerin hakiki tesiri yoktur. Başarıyı sağlayacak sebeplere yapışmanın ve çalışmanın bir dua olduğunu bilmeyiz. Ayrıca bize ilim ve başarı nasip etmesi için Rabbimize bol bol dua etmeliyiz.

10. Kadere razı olmalı. Kaderde ne varsa başımıza o gelir. Kadere inanan, kederden emin olur.

Sınava girecek yavrularımıza Allah’tan başarı ve kolaylıklar dilerim.

Beyin Vitamini: Sınav Stresini Yenme, Verimli Ders Çalışma Metotları adlı Hayat yayınları arasında çıkan kitabımı tavsiye ederim. İletişim: 0212. 6131100 veya 444 24 14’ten istenebilir.Prof. Sefa Saygılı’nın Sınavlara Hazırlık Rehberi adlı Türdav yayınları arasında çıkan güzel kitabını okumanızı öneririm. Tel: 0212- 511 6162   


1765 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DİRİLİŞ NESLİ YETİŞTİRME GAYRETİ - 01/01/2016
Ak Parti iktidarı ülkede siyasi istikrarı sağladı, ülkemiz 13 yılda beş-altı kat zenginleşti. İnsanımızın servet peşinde olanı da var şöhret derdinde olanı da. Eğitim gönüllüsü bir kesim de var ki “diriliş nesli” yetiştirme sevdasında.
NESİLLERİ YOĞURMA SANATI ÖĞRETMENLİK - 28/11/2015
Öğretmenlik idealist nesiller yetiştirme sanatı. Gönüllere girme, zekâ geliştirme, yetenek keşfetme tutkusu olanlar için ideal meslek.
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER - 09/06/2014
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK - 26/05/2014
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK
KUTLU KARAR - 25/04/2014
KUTLU KARAR
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ - 27/02/2014
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER - 02/02/2014
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ - 25/01/2014
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ - 12/01/2014
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ
 Devamı
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam146
Toplam Ziyaret344342