• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları

(AYLAYNIRLI KIZ) BİR SANAL ALEM ROMANI (AYLAYNIRLI KIZ)

Bir Sanal Alem Romanı AYLAYNIRLI KIZ
YAKUP ÇAK

Aylanırlı Kız romanı, özellikle gençlerin bağımlısı olduğu sosyal medyaya bir gönderme niteliğindedir. Lise öğrencisi bir kızın, topluma kendisini ifade etmek için bulduğu yollar üzerinden, gençlerin dünyasına bir pencere açmaktadır. Kitabı bir bütün olarak değil de birkaç bölüm üzerinden değerlendirmek daha güzel olur. İlk bölümde asi, başına buyruk aynı zamanda kendisini beğendirme çabasındaki uçarı bir genç kız tipini görmekteyiz. Yazar bir gencin sosyal medyaya nasıl bağımlı hale geldiğini ve sanal âlem uğruna neler yapılabileceğini işlemektedir.

Dindar olduğunu savunan fakat giyimiyle, sosyal ilişkileriyle, kısacası yaşantısıyla dini hassasiyetlere uymadığı halde, sırf toplumun tepkisinden dolayı ‘mış’ gibi yaparak, aslında kendilerini kandırdıklarını güzel bir ironi ile anlatmaktadır. …Ama aktığım yön hâlâ anlamsızdı. Bunu biliyordum ama vazgeçemiyordum. Vazgeçmeyi gerçek anlamda istiyor muydum, onu da bilmiyordum. Yoksa ben ‘mış’ gibi mi yapıyordum? İnanmış gibi, Müslümanmış gibi, ahlaklıymış gibi, dürüstmüş gibi… (S. 36)

Bir diğer bölüm ise karakterin kendisini sorgulamasıdır. Yaptığı eylemlerin doğru yanlış olup olmadığını, göründüğü kimliği ile içindeki kişinin birbiri ile örtüşmediğini açık bir dille ifade etmektedir. Bağımlısı olduğu sanal âlemin, gerçek hayatının önüne geçmemesi gerektiği halde kendisine engel olamamanın sancısını çekmektedir. Bu ikilem arasında sürekli git geller yapmaktadır. Yazar burada daha çok aynı sorunu yaşayanların kendilerini sorgulaması halinde gerçeği fark edebileceklerini anlatmaktadır.

Yazar, karakterin sürekli olarak ‘ben’ini tanıma gayretini öne çıkarmaktadır. Dış dünyasındaki ben ile iç âlemindeki ben’ini sürekli olarak yüzleştirmektedir. Burada aslında insanın vicdanının en güzel terazi olduğunu vurgulamaktadır. Bir anlamda hakla batıl kavgasının insanın bünyesindeki tezahürünü işliyor diyebiliriz.

Kurtulmalıydım birçok şeyden. Nefsime uymaktan kurtulmalıydım mesela. Televizyon seyretmekten, telefon bağımlılığından, süslenme hastalığından… (S. 205)

Bin diğer bölüm de ise kendisini sorgulayan, olması gereken hayata dönüş yapan karakterin izlediği yol anlatılmaktadır. Bağımlılıktan kurtulurken hangi etkenlerin faydalı olabileceği konusunda bir yol gösterici durumundadır. İlk önce sorunu kabulleniş ve bu halden kurtulmak için diğer ek yardımlar anlatılmaktadır. İlk önce niyetlenme, sonra yaşamak istediğin hayatı yaşayanlarla birlikte olma ve toplumun vereceği tepkilerden korkmamak gibi sıralayabiliriz.

Roman kahramanı Selin’in yaptıkları ve yaşadıkları, diğer insanların yaşadıklarından farklı değildir. Onu farklı kılan düşüncesi, eleştirisi ve ironi yöntemidir. Ailesi, arkadaşları, okul ve sosyal medyadaki çevresiyle olan ilişkilerinin seyri, birçok gence yol gösterici olacaktır. Yazar, ahlaklaymış gibi değil, ahlaklı olmanın, Müslümanmış gibi değil Müslümanca yaşamanın gereceğini vurgulamaktadır.

Bu kitap, sosyal medyada kendini ararken kaybeden bir gencin gelgitler içindeki hayatının ve yaşadığı kandırmaca ve kurmaca bir dünyadan kurtuluşunun öyküsüdür…

Duran Çetin

Beka Yayınları


Yorumlar - Yorum Yaz
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam38
Toplam Ziyaret345438