• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Duran Çetin
durancetin@hotmail.com
Evliliğin Devamını Sağlama Yolları -5
24/05/2011
Boşanma Sebepleri Ve Çözüm Önerileri Ulusal Sempozyumu bildirisi 5. bölüm
Dikkat edilmesi gereke diğer faktörler
1-Evlilik öncesi
Evlenecek eşlerin, evlenmeden önce birbirlerini dini ölçüler içinde kalmak şartıyla tanımış olması önemlidir. Evlenecek kişiler hakkında soruşturma yapmak ve onları kişilikleri ile ilgili bilgileri öğrenmek evliliğin devamı için elzem konulardandır. Hiç tanımadık biriyle evlenince, nelerle karşılaşılacağı kaygısı eşler arasında şüphe ve güvensizlik sebebi olabilir. Bu güvenin oluşması için uzun bir süreç beklemek başka problemler de sebep olabilir. Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: Muğire İbnu Şu'be bir kadınla evlenmek istemişti. Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine: "Git önce onu bir gör! Zira böyle yapman, aranızdaki ülfet ve sevginin devamı için daha uygundur." buyurdular. O da öyle yaptı ve evlendiler. Bilahare Muğire radıyallahu anh, aralarındaki uyumdan bahsettiler."
2-Evlilikte yuva oluşturma
Evlilikte yuva oluşturma tam anlamıyla paylaşımı ifade eder. Her türlü güzelliği paylaşıldığı, sıkıntıların birlikte çözüme kavuşturulduğu, huzur ve mutluluğun bulunduğu aile yapısı.Yuvalar sevgi ve saygının harman olduğu yerdir. Güvensizlikten söz edilemez. Birey olmaktan öte bütünleşmiş bir birlikteliğin ifadesidir. Zaten evliliklerin devamlı olabilmesi yuva olmasına bağlıdır. Yuva olmuş aileler evliliklerinin devamı mümkün olacaktır.
3-Sosyal statü
Ailede eşler ayrı statü ile vardır. “Koca” ve “karı” statüsü ile ailedeki hiyerarşi belirlenmiş olur. Kocanın körü körüne tahakkümüne yuva ortamı müsaade etmez. Kocanın yapması gerekler ile kadına düşen görevler bellidir. Bu görevler dâhilinde evlikler sorunsuz sürdürülebilir. Devamında “babalık” statüsü ile “annelik” statüsü oluşacaktır. Bütün bu statüler görev belirleme adına düşünülebilir. Yoksa faklılaşma ve başkalaşma adına uygulanması düşünülemez. Statü farklılığı sebebiyle “Ben dedim oldu.” düşüncesi ve “Ben ne dersem o olur.” inadını hak olarak vermez. Yuvada istişare en uygun yoldur. Mutlaka görüşler alınmalı ve en makul olanı uygulanmalıdır. Her şeyi her zaman en doğru olarak tek kişinin bilmesi ve bulması düşünülemez. O zaman evlilik devamında sosyal statünün gereği görevler yerine getirilirken en doğrusuna ulaşmanın yolu yine istişare olmalıdır. Ailenin dağılmasının önüne geçmek için eşlerin taşıdığı statünün gereğini yerine getirmesi gerekir.
4-Saygı
Saygı, aileni yuva olmasındaki en önemli etkendir. Zıddı ile hareket, ailelerdeki yozlaşmayı ve yıpranmayı çabuklaştırıp dağılmasına kadar giden sürecin yakıtı durumundadır. Eşler, birbirine saygıyı ihmal etmeden, en önemlisi her iki cinsin de insan olduğunu unutmaması gerekir. Saygı, ailedeki uyumu güçlendiren aile bağını sağlamlaştıran en önemli faktördür. Nice bozulmak üzere olan evliliklerin yeniden ihyasını sağlayabilecek gerçeklik saygıdır. Boşanma nedenleri arasında sıkça bahsi geçen saygısızlığı ortadan kaldırmak gerekir. Saygı evliliğin hamurudur.
5-Gelecekten korkma
Buna güven diyebiliriz. Yarınından şüphe eden eşler mutlu olamazlar. Başına her an her türlü sıkıntının geleceği düşüncesi eşler arasındaki ülfeti ortadan kaldıracaktır. Bunun için yarınlarda huzurun devam edeceği duygusu her iki tarafta da ihya edilmelidir. Dağılmak üzere olan ailelerde saygı çerçevesi geçerli hale getirilmelidir.
6-Güvensizlik
Güvensizliği ortadan aldırmak gerekir. Birbirine güvenmeyen eşlerin aileyi devam ettirebilmesi mümkün değildir. Huzur dolu bir evlilik yoksa işkence dolu günlerle evliliğin yürümesini düşünemeyiz. Her konuda güven önemlidir. Namus meselesi en önemli hassas konudur. Eşler, bu konuda en küçük bir şüpheye mahal bırakmadan açık ve güven verici olmalıdır. Ailenin devamı için yok olmuş güven ortamı oluşturulmalıdır.
7-Değer vermemek
Eşlerin birbirine değer verdiğini söz ve davranışlarıyla göstermesi gerekir. Alaycı tavırların hayatlarında hiç yer bulamaması da çok önemlidir.
8-Eşlerin kıymetini bilmemesi
Kendilerine kıymet vermeyen eşler ebetteki kıymetlerinin farkında olamazlar. Bir eş için en önemli kişi eşi olmalıdır. Bunun farkına varmak ve vardırmak ailedeki muhabbeti artıracaktır.
9-Çabuk gözden çıkarabilme
Eşlerden birinde diğerini çabuk gözden çıkarma düşüncesi olursa evlilik müessesi önemli yara alır. Bunun için birbirlerine önem verme çok önemlidir.
10-İstişare yokluğu
İstişareyi hayatın vazgeçilmez bir davranışı olarak ailede bina etmek gerekir. Karar alırken eşlerin düşüncelerini almak, güveni artırıcı role sahiptir. Kararlarda eşleri ortak etmek aile içi bağları daha da güçlendirir.
11-Ailenin devamını sağlamak için bulunmaması gereken diğer davranışlar:
Ailedeki uyuşmazlıkların giderilmesi, alçaltıcı konuşma ve davranışların terk edilmesi, beyinsizmiş gibi davranmanın yok edilmesi, gurur yapmama, insan olduğunun unutulmaması, şiddetten uzak durma, mahkemelerin boşanmayı zorlaştırması, boşanmaların sosyal kabul görmesinin önüne geçilmesi…
Sonsöz
İslâm'ın aile, evlilik ve ahlâkla ilgili pren­siplerinin öğrenilmesi ve öğretilmesi bu olumsuzlukları yok etmek için gereklidir. Devlet politikaları ailenin korunması yönünde azamî çaba göstermeli. Sivil toplum kuruluşları dev­let politikalarını yönlendirici çalışmalar yapmalı. Neslin korunması esasına dayalı olarak boşanmayı azaltacak her türlü tedbir hayata geçirilmeli. Aile içi şiddetin önlenmesi adına sivil toplum ör­gütleri devlet organları ile birlikte çalışmalı. Ailenin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmele­ri ailenin sağlıklı bir şeklide devamı için şarttır. Çekirdek aile yapısı içinde yalnızlaşan eşler, aile büyüklerinden himaye ve destek görmelidir. Tartışma nedenleri ve anlaşmazlıkları birlikte konuşulmalı ve çözüm yolu aranmalıdır. Aileler arasındaki sıkıntılara rağmen evlilik devam edebilir ve kalıcı olabilir. Adet ve farklıkların dinin temel unsurlarına aykırı olmadığı takdirde göz ardı edilmelidir. Huy mizaç ve davranış itibariyle birebir örtüşmesi çoğu kez mümkün değildir. Karşılıklı sevgi anlayış ve hoşgörü çerçevesinde mutabakat yapılabilir. Sevgi ve saygı karşılıklı paylaşım sağlayacağından sorunların çözülmesi ve çözümlenmesi mümkün olabilir. Kutsal müessesinin hakkı, sevgi ve saygı ile dayanışmadır. Aile bireyleri arasındaki paylaşım güçlü bir bağ oluşturur. Aile bireyleri hem kendileriyle hem de çevreleriyle sevgi, hoşgörü ve saygı merkezli ilişkiler kurarak kendilerini geliştirmeli, ilişkilerini güçlendirmelidirler. Aile içinde her zaman huzurlu bir yaşam amaçlanmalı, maddi konular ve sıkıntılar çok fazla konuşularak ön plana çıkarılmamalıdır.


4793 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Güzel Okuldan Güzel İnsanlar Yetişti 1 - 10/08/2024
Çocukken ayrıldım köyümden. Daha yaşım 1o bile olmamıştı.
KELAMDAN KALBE - 31/01/2024
Susmak...
ELVEDA HAYAT - 23/01/2024
Bir dedem vardı hayat dolu, öldü...
DİZİ OYUNCUSU GİBİ - 23/09/2023
Hesabını veremeyeceğimiz bir hayat yüktür.
NEDEN DİYE SORMAK GEREKİR - 11/09/2023
Neden? Bunca yolsuzluk neden? Dönen dalavereler neden?
FİRENİ PATLAMIŞ GENÇLİK - 29/08/2023
Lise eğitimi zorunlu hale getirildikten sonra iş çığırından çıkmış halde freni patlamış bir gençlik yetiştirmeye devam ediyor.
ETON KOLEJİ - 24/08/2023
Bir okul düşünün, ülke yönetimine gelenlerin çoğu orada yetişsin. Ülke entelektüellerinin tamamına yakını oradan mezun olsun. Sanatçılar, yazarlar, kültür adamları, bürokratlar…
PATATES KRİZİ - 03/08/2023
İlk insan ilk peygamber Hz. Âdem ve oğulları
MÜSRİF ADAM - 31/07/2023
Giysilerin en güzeli olan takva elbisesidir. İnsanın süsüdür, gönlünün aydınlığıdır…
 Devamı
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam104
Toplam Ziyaret344136